Monday, December 7, 2009

"From Zero to Hero"

Artikel sempena MPI...ditulis oleh banin

Pertama-pertamnya ana mohon kepada Allah S.W.T agar maqalah ringkas ini mampu menembusi hati-hati Ikhwah dan akhowat yang gersang. Moga ia mampu menemui kalian yang InsyaAllah bakal menyambung rantaian perjuangan dakwah Rasulullah S.A.W satu siraman yang menyuburkan pohon kalimah toyyibah yang hidup subur di hati kita semua.

Ana tidaklah berhasrat membawa antum ke satu gelanggang perbahasan ilmu yang rumit, cukuplah sekadar perbahasan yang santai yang insyaAllah membantu kita sama-sama memahami Islam melalui wasilah yang terbaik. Sebelum itu, marilah kita sama-sama membuat satu konklusi ringkas tentang kondisi sekolah kita yang penuh barakah ini melalui persoalan-persoalan yang anan timbulkan di bawah.

1) Antara banyak-banyak negara di dunia, negara yang manakah cuba msengamalkan Islam secara menyeluruh?

2) Malaysia (InsyaAllah) boleh dikatakan negara Islam tetapi jika dilihat dalam banyak-banyak sekolah di Malaysia, sekolah agama majoriti atau minoriti?

3) Antara banyak-banyak sekolah agama, sekolah agama yang sepenuhnya aliran Sains Majoriti atau minoriti?

4) Antara banyak-banyak sekolah agama yang sepenuhnya aliran sains, yang terdapat sistem tahfiz majoriti atau minoriti?

Ana yakin jawapannya adalah minoriti. Yang ana hendak fokuskan di sini ialah sekolah agama yang sepenuhnya aliran sains serta memiliki sistem tahfiz. SM Imtiaz Dungun antara satu sekolah yang mempunyai kriteria tersebut di Malaysia. Namun yang menduka citakan, antara banyak-banyak pelajar Imtiaz, pelajar-pelajar yang benar-benar cemerlang dalam akademik, 'masyi' qurannya, mempunyai fikiran yang jernih serta syakhsiah yang mantap juga minoriti. (berapa punca minoriti dah), pelajar-pelajar yang dilihat mampu menjadi kader-kader dakwah juga minoriti. Ana yakin antum dapat memahami konklusi daripada persoalan-persoalan ana tadi. Sepatutnya malah tidak boleh tidak, majoriti pelajar IMTIAZ mampu menyambung risalah Tauhid yang di bawa junjungan besar Rasulullah S.A.W dalam apa jua bidang.

Jika Al-Marhum Dr. Fathi Yakan meninggalkan umat Islam satu karya agung ' Apa Erti Saya Menganut Islam' yang membincangkan skop penghayatan Islam bermula dengan akidah, akhlak, diri sendiri, keluarga sehinggalah kepada gerakan Islam dan tertegaknya Daulah Islam, ana rasa memadailah ana membawa antum semua menghayati Islam daripada aspek seorang pelajar Imtiaz, khususnya sebagai seorang 'hamalatul Quran'. Sekadar menyentuh perkara-perkara yang cukup penting sering kita terlepas pandang.

>From Zero to Hero

Ana terpanggil untuk menceritakan pengalaman seorang sahabat ana apabila mengikuti sebuah seminar membincangkan sebab-sebab kemunduran umat Islam. Apa yang disampaikan oleh seorang shiekh yang membentangkan kertas kerja di seminar tersebut bukan ceramah yang berjela-jela dengan kajian yang penuh dengan statistik kenapa umat Islam mundur. Syeikh tersebut hanya mengedarkan satu borang muhasabah diri yang mengandungi senarai amalan-amalan sunat harian.

Mesej yang cukup mendalam cuba disampaikan di sini ialah tidak perlulah berbicara perkara yang sebesar gajah jika perkara sekecil kuman tidak mampu diselesaikan. Tidak perlulah berbicara soal 'masyi' Quran kalau hendak bangun tengah malam untuk beribadat serta mengulang pun tidak mampu dijaga. Tidak perlulah berbicara soal dakwah dan tanzim jika hubungan antara ibu, bapa, guru, masyarakat tidak mampu dijaga. Jika diri sendiri pun tidak tertarbiah jangan haraplah tarbiah kita untuk orang lain berhasil.

Cukuplah sekiranya ana simpulkan bahawa marilah kita bermula dari sekecil-kecil perkara kepada sebesar-besar perkara. Marilah sama-sama bermula dari 'zero' sehinggalah menjadi 'Hero'. Bukan hero di hadapan ibu bapa, guru, masyarakat sahaja yang kita cari, tetapi hero pada pandangan Allah itulah yang lebih utama. Salah satu tunjang utamanya adalah taqwa. Sebagaimana firmannya :
إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ

>Ikhtilat. Banin kita, Banat kita

Sering kedengaran bunyi-bunyi sumbang apabila sesetengah pentazkirah menggunakan istilah 'banin kita', 'banat kita' bagi menggambarkan pelajar perempuan dan sebaliknya bagi menggambarkan pelajar lelaki. Namun hakikatnya sedarkah antum apa maksud yang cuba disampaikan melalui perkataan 'kita' itu? Bagi ana perkataan 'kita' itu membawa maksud Islam. Dengan makna lain 'banin kita' (saudara lelaki seIslam) dan 'banat kita' (saudara perempuan seIslam).

Banat kita banyak yang dihinakan dan dinafikan haknya hari ini tetapi mana banin yang diharap datang membantu? Jika dilihat dalam sejarah, apabla seorang muslimah tua yang diganggu oleh orang-orang Yahudi. khalifah almu'tasim terus mengistiharkan jihad terhadap mereka. Itu baru seorang muslimah yang tua. Kini bukan setakat perempuan tua malah yang muda serta kanak-kanak semua dizalimi tetapi tiada yang membela, sebagaimana kisah ukht Fatimah yang dirogol belasan kali di penjara Abu Ghuraib. Sejarah juga menunjukkan Islam juga sanggup membela wanita bukan Islam seperti kisah Salahuddin Al-Ayyubi yang sanggup menemani seorang ibu mencari anaknya yang hilang dari satu khemah. Inilah yang difirmankan Allah S.W.T :-
ٱلرِّجَالُ قَوَّٲمُونَ عَلَى ٱلنِّسَآءِ

Kuatnya lelaki bukan untuk menzalimi tetapi membela dan mengasihi. Ana seru para akhawat sayangilah para banin kita dan begitulah sebaliknya. Yang saya maksudkan sayang kerana Allah. Kalu anti sayangkan banin kita, anti tidak akan membuka aurat malah sentiasa menjaganya serta tidak melembutkan suara di depan lelaki ajnabi. Kalau anta sayangkan banat kita, anta tidak akan menzalimi mereka dengan permainan perasaan, anta akan sentiasa menjaga pandangan malah membela mereka jika mereka disakiti atau dianiyai. Tidak akan wujud 'feminisme' atau perbalahan antara banin dan banat. Mereka saling bantu-membantu dalam perjuangan dakwah. Ini sebagaimana firman Allah :-

وَٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَٱلۡمُؤۡمِنَـٰتُ بَعۡضُهُمۡ أَوۡلِيَآءُ بَعۡضٍ۬‌ۚ يَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ ٱلصَّلَوٰةَ وَيُؤۡتُونَ ٱلزَّكَوٰةَ وَيُطِيعُونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُ ۥۤ‌ۚ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ سَيَرۡحَمُهُمُ ٱللَّهُ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ۬ (٧١
Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (71)

>Hiburan atau seni : Liberialisasi atau Islamisasi ?
Isu hiburan yang menjunjung budaya medonisme dan gejala sosial yang semakin meruncing sudah banyak dipolemikkan, namun tiada resolusi yang cukup efektif bagi membasmi gejala ini. Malah gejala ini terus menular hingga melibatkan pelajar aliran agama malah pelajar-pelajar tahfiz.

Bagi ana, isu ini dapat kita hadapi dengan membawa satu aliran alternatif iaitu muzik Islami yang ana sebut di sini muzik bukan nasyid. Nasyid bagi ana hanya merupakan satu genre daripada muzik Islam. Aliran muzik Islam hendaklah dijadikan muzik alternatif kerana pada hari ini kita tidak mampu menghalang muzik hedonisme ini. Malah dalam konteks dakwah kita mengajak bukan menghukum dengan menghalang. Kita mengajak manusia kepada Allah atau di sebut dai ilaallah.

Islam tidak menghalang hiburan dan seni. Buktinya zaman Rasulullah lagi terdapat sahabat yang mereka lirik lagu dan menyanyikan lagu tersebut seperti yang dilakukan Abdullah bin Rawan ketika peristiwa menggali parit dalam peperangan khandak. Tetapi yang menjadi masalahnya ialah muzik pada hari ini mehidupkan budaya hedonisme yang cukup melalaikan tanpa batasan yang menyebabkan kita leka dan semakin jauh daripada Allah.

Maka menjadi tanggungjawab kita para huffaz untuk mengislamisasikan hiburan pada hari ini, bukannya meliberalisasikannya. Sebagaimana yang ana katakan, muzik Islami tidak semestinya nasyid. Sebenarnya bagi ana, muzik ini merupakan salah satu method dakwah. Genre muzik itu hanya bentuk penyampaian dakwah. Telah wujud pelbagai kumpulan muzik Islam dengan genre yang pelbagai seperti 786 boys dengan muzik pop, Native Deen dengan muzik rap dan banyak lagi yang tak mampu disenaraikan. Sekadar menyebut yang dikenali ramai. Maka menjadi tanggungjawab kita untuk menyokong mereka.

Namun haruslah diingat bahawa tujuan utama hiburan dan seni dalam Islam adalah membawa manusia kepada Allah. Jika muzik tersebut melalaikan ianya ditolak walaupun berlabel muzik Islam. Mesej dakwah merupakan agenda utama dalam muzik Islami. Seperkara lagi yang amat penting dan harus diingat, sesungguhnya hiburan dan penenang jiwa yang terbaik adalah ayat suci al-quran dan mengingati Allah.


أَلَا بِذِڪۡرِ ٱللَّهِ تَطۡمَٮِٕنُّ ٱلۡقُلُوب(٢٨
Ingatlah , sesungguhnya ilmu adalah apa yang bermanfaat bukan apa yang dihafaz.

العلم ما نفع ليس ما حفظ

Ibnu Mas'ud turut berkata:-

"Sesungguhnya generasi kami sukar untuk menghafaz ayat-ayat al-quran tetapi senang untuk mengamalkannya, dan sesungguhnya generasi selepas kami senang untuk menghafal namun untuk mengamalkannya. "

Cukuplah kata-kata ibnu Mas'ud menggambarkan berbezanya kita dengan generasi para sahabat yang digambarkan para ulama' sebagai jilul quran al-farid atau generasi al-quran yang unik. Generasi yang mana belajar al-Quran untuk mengamalkannya serta merta dan melucutkan segala amalan jahiliyah daripada diri mereka.

Ketahuilah bahawa makalah ini tidak cukup untuk membuat kita menghayati Islam secara sepenuhnya. Namun jika diamalkan Insya Allah pasti bermanfaat. Dalam menghayati Islam, tidak boleh tidak untuk kita mengamalkan Islam sepenuhnya dan menolak ajakan syaitan.

Firman Allah :-
يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱدۡخُلُواْ فِى ٱلسِّلۡمِ ڪَآفَّةً۬ وَلَا تَتَّبِعُواْ خُطُوَٲتِ ٱلشَّيۡطَـٰنِ‌ۚ إِنَّهُ ۥ لَڪُمۡ عَدُوٌّ۬ مُّبِينٌ۬ (٢٠٨
Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata. (208, Al-baqarah)

Jadi sama-samalah kita menjadikan Islam sebagai satu cara hidup dengan mengamalkannya berlandaskan dua khazanah agung peninggalan baginda Rasulullah sebagaimana sabdanya :-

تركت فيكم أمرين لن تضلوا إن تمسكتم بهما كتاب الله و سنتي

Moga-moga kita para pelajar Imtiaz menjadi seorang 'amil yang komited, hamalatul quran yang hakiki bahkan menjadi generasi ulul albab yang bakal mewarnai dunia ini dengan keindahan Islam, InsyaAllah.

P/S : saper la tulis ni, pnjg...letih menaip
Continue Reading...

Video Satu Kedatangan (The Arrival)


Subscribe : Kisah kedatangan Dajal Al Masih, kelahiran Imam Mahdi dan turunnya Nabi Isa A.S. Membongkar sistem Dajal yang sedang membangun untuk menyesatkan umat manusia. Siri di dalam bahasa Melayu ini meru...


Ikuti episod seterusnya di youtube... Tengok, faham dan amal, InsyaAllah..

Artikel di bawah saya copy di sini dek kecetekan ilmu untuk menulis...

Alhamdulillah dengan izin ALLAH Ta'ala seorang hamba ALLAH telah berjaya mentranslasikan siri The Arrivals yang telah mencetuskan kontroversi di seluruh dunia ini. Siri asal adalah dalam Bahasa Inggeris. Lihat posting lama disini. Sebanyak 51 siri The Arrivals ini adalah siri yang saya berani katakan WAJIB ditonton oleh setiap orang. Penyampaiannya begitu berkesan dan kebenarannya jelas dengan bukti-bukti yang dipaparkan. Hinggakan ada golongan bukan muslim yang menonton siri ini, kini telah pun kembali menganut agama fitrah iaitu Islam.

Secara generalnya siri ini berkisar mengenai kedatangan Dajjal yang telah diceritakan oleh Nabi-Nabi sejak dari dahulu lagi. Dajjal merupakan fitnah terbesar yang menimpa umat manusia di akhir zaman. Ada orang mengatakan tidak ada gunanya kita cuba untuk mengetahui perihal Dajjal ini, tetapi mereka tidak sedar betapa Nabi Muhammad SAW telah bersabda yang mafhumnya ,

“Sejak terciptanya manusia hingga datangnya Hari Kiamat, tak ada fitnah lebih besar daripada fitnahnya Dajjal” (Misykat, hal. 472). HR Muslim .

Bermakna ianya adalah suatu perkara terbesar yang sepatutnya diambil berat dan diperhatikan oleh semua pihak kerana sedarkah anda bahawa kita lah golongan di akhir zaman. Dalam pada masa umat Islam berusaha menyedarkan diri mengenai bahaya Dajjal dan berlindung darinya, ada pula pihak yang menunggu-nunggu dan memuja kedatangan Dajjal ini. Pelbagai perancangan telah dilakukan selama berkurun tahun lamanya dalam menyambut ketibaan Dajjal ini. Mereka berusaha membuatkan umat Islam leka dengan keindahan duniawi yang menipu dan lupa akan bahaya fitnah Dajjal ini. Siapakah mereka ini? Apakah perancangan yang telah dilakukan mereka? Adakah kita telah termakan tipuan mereka selama ini?Jawapannya boleh anda temui dalam siri Satu Kedatangan (The Arrivals) ini. Dan siri yang saya tampilkan di posting kali ini adalah dalam versi Malaysia yang telah ditranslasikan dalam Bahasa Melayu. Tetapi baru ada sebanyak 13 siri saja. Nantikan lagi siri yang akan datang dan boleh ditonton di YouTube. Semoga usaha murni hamba ALLAH ini diredhoi-Nya dan diganjar pahala.

Kata Rasulullah Saw, "Dajjal tidak akan muncul sebelum ummat manusia lupa membicarakan Dajjal dan imam-imam di mimbar pun tidak menerangkan lagi tentang Dajjal."

Doa memohon perlindungan dari fitnah Dajjal yang diajarkan Rasulullah SAW. Dibaca semasa tahiyyat akhir sebelum memberi salam.


اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ، وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ، وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ، وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ

Ertinya: "YA Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan-Mu daripada azab neraka jahanam, daripada azab kubur, daripada ujian kehidupan dan kematian, dan daripada kejahatan ujian al-masih dajjal." (HR Muslim 1276)


Marilah sama-sama kita mengamalkan doa ini. Mudah-mudahan ALLAH Ta'ala memelihara diri kita. Sesungguhnya tiada daya dan upaya diri ini kita hamba-Nya yang hina dan lemah melainkan hanya dengan pertolongan ALLAH Ta'ala. Wallahua'lam bissawab.

Laa haula wala quwwata illa billah.
Astaghfirullah al adzim.

Continue Reading...

Thursday, December 3, 2009

Nuqaba Perlu Belajar Dari Sifu "Kungfu Panda"

sumber: Ustaz Muhd Syaari Abd Rahman

"Yesterday is history. Tomorrow is mystery. Today is a gift." Cukup dengan pesanan Master Shifu kepada si Panda Po ini merubah hidupnya dari seorang yang biasa (anak penjual mi) kepada luarbiasa (mahaguru kungfu tumpaskan Tai Long).

Ada beberapa mesej menarik saya rumuskan dari filem 3D Kungfu Panda :

1. The secret to be special is you have to believe that you special
Po hampir putus asa kerana tidak mampu memecahkan rahsia Kitab Naga, yang hanya berupa lembaran kosong. Pesanan dari ayahnya-lah yang akhirnya membuatkannya kembali bersemangat dan memandang positif dirinya sendiri. Kalau kita berfikir diri kita adalah "special", unik, berharga pastinya kita pun akan punyai "burning desire" untuk melakukan hal-hal yang luarbiasa.

2. You just need to believe
Kita akan jadi biasa, kalau kita berfikir kita biasa. Seperti kata Master Oogway, “You just need to believe

3. Kita tidak akan mampu mengembangkan potensi orang lain, sebelum kita percaya dengan kemampuan orang itu, dan kemampuan diri kita sendiri

Master ShiFu tidak yakin untuk melatih Po. Ia memandang Po tidak berbakat. Kalaupun Po mampu sekalipun, mana mungkin ia mampu melatih Po dalam waktu sekejap. Namun, akhirnya "false perception" dan "judgement" kepada "mad'u" (Po) ini bertukar 180 darjah apabila Master Oogway menegaskan bahawa Po adalah benar-benar Pendekar Naga yang "dianugerahkan" Tuhan secara bukan kebetulan (accidental).

Justeru, sebagai guru atau nuqaba, hal yang paling harus dihindari adalah memberi label bahawa mad'u ini tidak punya peluang untuk berubah. Sangatlah mudah bagi kita untuk menganggap orang lain tidak punya masa depan. Kesulitan juga acap kali membuat kita kehilangan kepercaya an diri, bahwa kita sebenarnya masih mampu untuk membimbing mereka dari manusia "bermasalah" kepada manusia "luar biasa" yang melakar sejarah.

Kung Fu Master Shifu , who has already trained the legendary Furious Five, is now charged with transforming an out-of-shape giant panda named Po into a fighting machine.

4. Kenalpasti "suis" mad'u (selera dan minatnya)
Shi Fu akhirnya mendapati bahwa Po boleh termotivasi dan mampu mengeluarkan semua kemampuannya, bila dikaitkan dengan makanan. Po sememangnya tidak mampu menjalani latihan seperti 5 murid jagoannya yang lain. Justeru setiap mad'u ada "suis" yang tersendiri, ada keunikan pendekatan yang perlu diberikan. Mana mungkin kesemua mad'u yang pelbagai potensi melalui pendekatan tarbiyah nuqaba yang "memukulrata" potensi-potensi mereka.

Hanya "burning desire" untuk mendapatkan kuih itu sudah cukup
merubah Panda melalui "tarbiyah" secara short-cut lalu menjadi
mahaguru luarbiasa

Setiap mad'u kita mempunyai keunikan yang tersendiri.
Janganlah "pukulrata" sahaja tarbiyah kita kepada mereka.


5. Jangan "melepas pandang" pada sisi jahat (akhlak buruk) pada mad'u. Ia mesti dibaiki dan dirawat.

Master ShiFu sangat menyayangi Tai Lung, murid pertamanya, yang dia asuh sejak bayi. Dia membentuk Tai Lung sedemikian rupa agar sesuai dengan harapannya. Dia memberikan impian bahwa Tai Lung akan menjadi Pendekar Naga yang mewarisi ilmu tertinggi. Sayangnya Shi Fu tidak melihat sisi jahat dari Tai Lung dan harus membayar harga yang mahal termasuk nyawanya akibat dari Tai Lung yang sudah menyalahgunakan ilmu yang diberikan Shifu.

6. Cermin diri rahsia menjadi luarbiasa

Pada saat Gulungan Naga (ilmu tertinggi dalam Dragon Warrior) diambil dan diberikan kepada Po, ternyata dalam gulungan itu tidak tertulis sebarang ilmu atau kata-kata hikmah sedikitpun. Hanya kosong dan merupakan lembaran kosong yang bersinar ibarat cermin yang boleh merefleksikan wajah kita sendiri. Semua terkejut termasuk sifu yang tidak menyangka Scroll yang diwar-warkan mempunyai rahsia tertinggi itu rupanya tidak tertulis apa-apa. Yang ada hanya "cermin"...

Akhir kata, sudahkah Anda nonton Kung Fu Panda…..

Continue Reading...

Sunday, November 29, 2009

Rahsia di Sebalik Kitab Suci


Apakah itu al-Quran? Quran menurut pendapat yang paling kuat seperti yang dikemukakan oleh Dr. Subhi Al-Salih bererti 'bacaan' asal kata 'qaraa'. Kata al-Quran itu berbentuk isim maf'ul iaitu maqra (dibaca). Dalam al-Quran itu sendiri ada pemakaian kata Quran dalam erti demikian sebagai tersebut dalam ayat 17-18 daripada surah al-Qiyamah.

إِنَّ عَلَيۡنَا جَمۡعَهُ ۥ وَقُرۡءَانَهُ ۥ (١٧) فَإِذَا قَرَأۡنَـٰهُ فَٱتَّبِعۡ قُرۡءَانَهُ ۥ (١٨
Sesungguhnya Kamilah yang berkuasa mengumpulkan Al-Quran itu (dalam dadamu) dan menetapkan bacaannya (pada lidahmu); (17) Oleh itu, apabila Kami telah menyempurnakan bacaannya (kepadamu, dengan perantaraan Jibril), maka bacalah menurut bacaannya itu; (18)l

Kemudian digunakan perkataan al-Quran yang dikenali sekarang. Definisi al-Quran ialah: Kalam Allah S.W.T yang merupakan mukjizat yang diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W melalui malaikat Jibril diriwayatkan secara mutawattir serta membacanya merupakan ibadah.

Dengan difinisi ini, al-Quran dapat dibezakan dari kitab-kitab yang lain kerana membacanya merupakan ibadah dan ini menunjukkan bahawa Allah telah memberikan keringanan kepada hamba-Nya untuk mendapatkan keredhaan-Nya. Sejak zaman sahabat telah diadakan pembahagian al-Quran kepada beberapa bahagian. Pembahagian tersebut hanya sekadar untuk hafalan dan amalan pada setiap hari atau untuk dibaca dalam solat. Pada zaman sahabat Zaid bin Tsabit telah mengetuai proses pembukuan al-Quran.

Salah satu cara pembahagian al-Quran ialah, telah dibahagikan dan dipecahkan kepadan 30 juz, 114 surah dan 60 hizb.

Sejarah Pemeliharaan al-Quran

Pada Zaman Nabi Muhammad S.A.W

Pada permulaan Islam, bangsa Arab merupakan bangsa yang jahil. Bukan sahaja mereka jahil dalam agama bahkan mereka merupakan satu bangsa yang buta huruf dan amat sedikit sahaja yang pandai menulis dan membaca. Pada zaman Rasulullah, mereka menggunakan kulit binatang, batu yang tipis dan licin, pelepah tamar, tulang binatang dan lain-lain. Mereka dapat mengenali kertas ketika Islam berjaya menakluki Parsi dan menggunakannya dengan sebaiknya iaitu menyebarkan kalam suci Allah S.W.T.

Dengan demikian, terdapatlah di zaman Nabi Muhammad 3 unsur yang menolong memelihara ayat al-Quran iailah :

- Hafalan daripada mereka yang hafal Quran
-Naskah-naskah yang di tulis untuk Nabi
-Naskah-naskah yang ditulis oleh mereka yang pandai menulis dan membaca untuk kepentingan mereka

Di dalam al-Quran, terdapat banyak ayat-ayat yang mengutarakan penghargaan yang tinggi terhadap huruf, pena dan tulisan. Firman Allah :-

نٓ‌ۚ وَٱلۡقَلَمِ وَمَا يَسۡطُرُونَ
Nuun. Demi Pena dan apa yang mereka tulis; (1)
(Al-Qalam : 1 )


Allah S.W.T turut menambahkan penghargaan kepada hamba-Nya yang memelihara al-Quran melalui surah al-Alaq :-

ٱقۡرَأۡ وَرَبُّكَ ٱلۡأَكۡرَمُ (٣) ٱلَّذِى عَلَّمَ بِٱلۡقَلَمِ (٤) عَلَّمَ ٱلۡإِنسَـٰنَ مَا لَمۡ يَعۡلَمۡ (٥
Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; (2) Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah; (3) Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan; (4) Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. (5)
(Al-Alaq : 3-5)

Oleh itu, bertambahlah keinginan untuk belajar menulis dan membacanya.

Keutamaan al-Quran dan pembacanya

Setelah menerangkan dengan panjang lebar tentang al-Quran dapatlah diketahui bahawa al-Quran yang diturunkan oleh Allah yang Maha Kuasa lagi Maha Mengasihani.

تَنزِيلَ ٱلۡعَزِيزِ ٱلرَّحِيمِ (٥
Al-Quran itu, diturunkan oleh Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengasihani, (5)

(Yasin : 5 )

Semestinya sesiapa yang mempunyai dalam dada adalah lebih utama. Ini merupakan satu kemuliaan yang diberikan Allah kepada manusia yang tiada taraf bandingnya.

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud:

" Barangsiapa membaca al-Quran kemudian dia merasakan ada orang lain yang dikurniakan Allah kepadanya, maka dia telah memperkecilkan sesuatu yang dibesarkan oleh Allah"

Tidakkah kita terasa teruja untuk membaca al-Quran keran terlalu banyak faedahnya?? Terdapat satu hadis yang mafhumnya bermaksud setiap huruf yang dibaca daripada al-Quran diberi satu kebaikan dan satu kebaikan bersamaan sepuluh pahala. Ingatlah sabda Rasulullah S.A.W bermaksud :

"Seutama-utama ibadat umatku ialah membaca al-Quran"

Perlunya al-Quran diturunkan

مَآ أَنزَلۡنَا عَلَيۡكَ ٱلۡقُرۡءَانَ لِتَشۡقَىٰٓ (٢
Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. (2)
(Toha : 2)

Allah telah menerangkan berdasarkan ayat di atas bahawa dia tidak menurunkan al-Quran melainkan sebagai satu rahmat serta mukjizat yang agung kepada manusia.

Isi kandungan al-Quran

Al-Quran diturunkan bagi mereka yang ingin bahagia dunia dan akhirat. Tidak diturunkan pada suatu umat sahaja tetapi untuk seluruh manusia dan sepanjang masa. Ajaran-ajarannya begitu luas dan menjadi peringatan bagi seluruh Alam.

Firman Allah Taala :

تَبَارَكَ ٱلَّذِى نَزَّلَ ٱلۡفُرۡقَانَ عَلَىٰ عَبۡدِهِۦ لِيَكُونَ لِلۡعَـٰلَمِينَ نَذِيرًا (١
Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqan kepada hambaNya (Muhammad), untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam. (1)

(Al-Furqan : 1 )

konklusinya, penurunan al-Quran telah membawa seribu pengorbanan sejurus melahirkan ummah yang cemerlang. Kita seharusnya bersyukur malah menghargai jasa ummah terdahulu yang begitu gigih menjaga kesucian al-Quran. Seharsnya kita mengamalkan segala panduan yang terdapat dalam al-Quran supaya hidup dirahmati Allah sepanjang zaman. InsyaAllah


Continue Reading...

Saturday, November 21, 2009

Pentingnya menghayati Islam


Telah disunting...
Syukur yang tidak terhingga dipanjatkan ke hadrat Allah yang Maha Esa kerana kita masih diberi 2 nikmat terbesar iaitu nikmat iman dan Islam. Walaupun kita sudah pun memeluk Islam saat kita dilahirkan ke dunia fana ini, namun hakikatnya masih ramai yang hanya menonjolkan Islam pada nama semata-mata. Mereka inilah yang tenggelam timbul dalam arus pemodenan y7ang deras menghanyutkan umat Islam yang lalai. Berbeza dengan insan-insan terpilih yang dikurniakan hidayah oleh Allah S.W.T. Kehidupan mereka yang ada pada mula jauh menyimpang daripada kebenaran akhirnya dianugerahkan sinar kebaikan yang dijadikan panduan untuk kembali kepada Islam. Maka seharusnya kita bersyukur dengan nikmat hidayah yang telah dikurniakan.

ٱللَّهُ وَلِىُّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ يُخۡرِجُهُم مِّنَ ٱلظُّلُمَـٰتِ إِلَى ٱلنُّورِ‌ۖ وَٱلَّذِينَ كَفَرُوٓاْ أَوۡلِيَآؤُهُمُ ٱلطَّـٰغُوتُ يُخۡرِجُونَهُم مِّنَ ٱلنُّورِ إِلَى ٱلظُّلُمَـٰتِ‌ۗ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ أَصۡحَـٰبُ ٱلنَّارِ‌ۖ هُمۡ فِيہَا خَـٰلِدُونَ

Seperti baru semalam, Gua Hira' menjadi saksi peristiwa penurunan wahyu pertama yang disampaikan melalui Jibrail kepada Nabi Muhammad S.A.W. Dengan berlakunya peristiwa bersejarah ini, bermulalah tanggungjawab baginda sebagai Rasulullah berdakwah dan menyampaikan agama Islam kepada umat manusia akhir zaman.

Persoalan terbesar yang perlu kita tanyakan kepada diri kita semua, sejauh manakan penghayatan kita terhadap agama Islam?? Sebesar manakah pengorbanan yang telah kita lakukan dalam mempertahankan syiar Islam agar terus berkembang di atas muka bumi ini?? Seperti masih bergema tangisan sayu Muhajirin mengiringi penghijrahan mereka ke Madinah. Pengorbanan mereka meninggalkan semua yang mereka miliki demi menegakkan Islam bukanlah suatu perkara yang sia-sia, malah menjadi titik tolak penyebaran Islam ke serata dunia. Maka, kita yang masih diberi kesempatan untuk hidup oleh Allah S.W.T wajib meneruskan perjuangan ini. Sesungguhnya, Jihad tidak akan berakhir sehingga hari kiamat.

Berkorbanlah walau sedikit cuma. Dengan izin Allah Taala, mungkin sahaja pengorbana sekecil biji sawi yang lahir dari hati yang ikhlas ingin membantu ad-Din itulah yang menyelamatkan daripada azab neraka Jahannam. Orang yang mampu berkorban itu sudah tentulah orang yang beriman. Lihat sahajalah ketabahan hati golongan Muhajirin. Mana mungkin mereka akan berkorban untuk berhijrah ke Madinah jika mereka tidak benar-benar beriman kepada Allah dan Rasul-Nya.

Oleh itu, marilah kita bersama membina keimanan yang tinggi melalui pemantapan ibadah, rohani dan jasmani. Tingkatkan kualiti ibadah dengan menyelitkan rasa ikhlas beribadat kepada Allah selain mencari kekhusyukan dalam solat sehari-hari. Tambahkan amalan sunat serta jauhi perkara-perkara makruh. Jangan dilupakan kewajipan dan tinggalkan yang diharaman-Nya. Nescaya keimanan akan tumbuh subur dlam diri kita semua. Hayati kemanisan beribadah agar kita dapat menghayati Islam yang kita perjuangkan.

Ingatlah, Dunia pernah menyaksikan kegemilangan Tamadun Islam yang terlakar dalam lipatan sejarah. Lahirnya ilmuwan-ilmuwan Islam terulung seperti Ibnu Sina, Al-Khawarizmi dan Ibnu Khaldun yang diakui kehebatan mereka. Penaklukan demi penaklukan yang berjaya dilakukan oleh pasukan tentera Islam yang bersemangat waja. Panglima tentera Islam seperti Khalid Al-Walid yang gagah perkasa serta barisan pemimpin negara yang adil dan saksama membuktikan kehebatan Islam di mata dunia. Bagaiman kejayaan ini dikecapi??? Jawapannya, sudah pastilah cara hidup dan tindakan mereka yang berlandaskan penghayatan terhadap Islam. Dan juga penghayatan yang sepenuhnya terhadap "LA ILAAHA ILLA ALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH".

Ayuh kita menghayati Islam bagi mengembalikan kegemilangan Islam di muka bumi ini seiring dengan matlamat umat Islam seluruhnya iaitu untuk mendapat keredhaan Allah serta menggapai syurga Allah yang kekal abadi, InsyaAllah..."Akan datang kepada manusia satu zaman yang tidak kekal daripada Islam melainkan namanya dan tidak kekal daripada al-Quran melainkan resamnya"
Continue Reading...

Friday, November 20, 2009

Mikrocip Di Dalam Vaksin H1N1

oleh Ibnuyaacob

vedrichip_protest2

Adakah mampu golongan kapitalis Yahudi ini memasukkan nano robot di dalam vaksin H1N1? Atau adakah mereka mampu mengawal seluruh manusia dengan hanya nano robot? Apakah perisian yang terkandung di dalam nano robot?

“Dasar Kawalan Populasi” atau “Dasar Mengurangkan Populasi” penduduk dunia

Semenjak berlakunya penularan wabak H1N1, ia merupakan peluang terbaik pihak Illuminati untuk menjalankan dasar mengawal minda manusia (mind control project). Penelitian kami mendapati pelan induk projek ini adalah ucapan David Rockefeller mengenai kawalan populasi manusia pada satu majlis makan malam anjuran Business Council di Amerika.

Misi kawalan populasi manusia yang dibentangkan oleh Rockefeller bukanlah bermakna mematikan manusia dalam jumlah yang besar. Isu H1N1 sama tarafnya dengan isu SARS, HIV, Birdflu dan lain-lain, ia memang boleh membawa kematian tetapi kematian dalam jumlah yang tinggi adalah sukar dan masih kurang dari 0.5 % daripada jumlah keseluruhan penduduk dunia.

Jadi apakah fungsi virus H1N1?

Ianya berfungsi untuk menimbulkan satu suasana panik dikalangan masyarakat, tokoh-tokoh politik dan kerajaan seluruh dunia. Keadaan panik harus dijana oleh satu elemen yang menakutkan.

Jadi, di dalam situasi ini, elemen tersebut ialah H1N1 manakala tempahan berjuta-juta dos dari seluruh kerajaan dunia dinamakan global panic situation. Ini adalah seni perancangan Illuminati yang sentiasa diamalkan sejak era Revolusi Perancis.

Sesungguhnya kami menjangkakan kemuncak isu wabak selsema babi ini adalah perlaksanaan program-program pemvaksinan secara paksa ke atas masyarakat. Pemaksaan tersebut adalah berkaitan satu projek rahsia Illuminati untuk memasukkan mikrocip-mikrocip ke dalam tubuh manusia.

Penggunaan Nano Robot di dalam vaksin


klik bawah untuk baca seterusnya
Mikrocip Di Dalam Vaksin H1N1

Posted using ShareThis
Continue Reading...

Ragam Pemimpin


Artikel pelajar sempena MPI (sedikit pengubahsuaian)

Dalam zaman yang serba moden ini, tidak dapat dinafikan kita seringkali diterkejutkan dengan pelbagai fenomena-fenomena yang pelik lagi menghairankan. Sebenarnya, kalau kita manusia yang bijak lagi cerdik, ini semua adalah tanda-tanda yang Allah turunkan kepada kita. Dulu tsunami, kemudian SARS, dan yang terbaru sekarang.....selsema khinzir atau dengan bahasa melampaunya selsema babi walaupun saintis menggelarnya sebagai virus H1N1. Suatu masa dahulu, seorang tokoh Malaysia dengan yakinnya membuat kenyataan bahawa Malaysia tidak akan terkena wabak ini. Walaubagaimanapun, telah tercatat dalam sejarah jua dalam surat khabar Metro, seorang warganegara yang belajar di AS telah kembali ke tanah air dengan membawa virus ini! Apakah maknanya semua ini???

Kalau difikir-fikir balik, kenapa semua benda ini terjadi? Kenapa?? Kenapa?? Walaupun tiada skema khusus untuk jawapannya, tetapi apa yang boleh dijadikan khulasohnya bahawa semua ini disebabkan kita yang tidak memainkan peranan sebenar sebagai khalifah di Bumi Allah ini. Peranan untuk menjaga dan memakmurkan Bumi Allah ini menjadi suatu amanat yang diletakkan di atas bahu kita sampai hari kiamat. Tapi apakan daya...kita lupa akan tanggungjawab yang hakiki ini.

Pepatah orang dulu kala, 'like father like son' sememangnya sesuai digunakan bagi menerangkan keadaan manusia sekarang, di mana 'father' mewakili pemimpin dan 'son' adalah pengikutnya. Bagaimana ketua begitulah pengikutnya.

Dalam keadaan pemimpin sekarang yang kita sendiri boleh menilai bagaimana sikap mereka, sudah pasti kita boleh agak bagaimana pula dengan masayarakatnya? ~saya potong di sini~

Renungkanlah Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud

"..tetapi Allah akan menghilangkan ilmu dengan mematikan para ulama' sehingga tiada lagi seorang 'alim, orang ramai akan melantik ketua yang jahil, maka apabila ditanya, mereka berfatwa tidak berdasarkan ilmu pengetahuan, maka mereka akan sesat dan menyesatkan orang lain"

Begitulah senarionya apabila pemimpin sendiri tidak melaksanakan tanggungjawabnya, mereka sendiri yang tidak boleh pakai. Hal ini tidak ubah seperti semasa zaman kejatuhan empayar Turki Uthmaniyyah, yang disebabkan oleh kelemahan kepimpinan, pentadbiran dan pemerintahan yang tidak teratur. Sedangkan sultan sendiri mementingkan hiburan, apatah lagi rakyat sebagai pengikut? Maka benarlah kata-kata George Santyan (bukan nama sebenar), " Those who cannot remember the past are condemned to repeat it ".

Walaupun saintis menyimpulkan semua ini terjadi disebabkan oleh usia Bumi yang semakin tua, namun sebagai umat Islam seharusnya kita sedar apa yang berlaku bukan kerana faktor geografi. ..tetapi disebabkan kelalaian kita sendiri, yang masih perasan bagus tidak mahu menerima kesalahan yang telah dilakukan. Banyak yang kita tegah tapi kita masih buat. Kita sibuk memusingkan ayat Al-Quran semata-mata untuk meng'halal'kan apa yang kita buat. Ya, inilah gaya hidup masyarakat sekarang di mana dunia diletakkan di atas kepala, sepertimana juga seorang penjual susu meletakkan tempayan susunya di atas kepala dan akhirnya susu tumpah satu hapah pun tak dapat.

Walaubagaimanapun, rumah cacing pun ada lubang masuk dan keluarnya. Begitu juga dengan masalah. Ada permulaan dan ada jalan penyelesaiannya. Pepatah orang putih ada berkata ' don't judge a book by it's cover'. Begitu juga, pilihlah ketua yang terbaik bukan dari aspek luaran dan fizikalnya tetapi pada hati nurani yang terpamer pada peribadi dan akhlak. Ini kerana segalanya bermula daripada ketua, kerana merekalah yang menjadi tunjang kepada sesebuah komuniti, sesuai dengan firman Allah yang bermaksud,

"Dan taatlah kepada Allah dan taatlah kepada Rasul dan pemimpin di kalangan kamu"

Pemimpin yang dimaksudkan adalah pemimpin yang berteraskan Al-Quran dan Assunnah, bukan mereka yang menjadikan diri sebagai hamba kepada dunia dan segala kemewahannya. Oleh itu, boleh disimpulkan kalau sendiri ketua sendiri dah salah pilih, bagaimana masyarakat Islam dapat dilahirkan???

Sebagai sebahagian daripada warga masyarakat pula kita perlu sentiasa menyedari hakikat kita dilahirkan adalah sebagai hambaNya yang akan memakmurkan Bumi ini. Fakta ini pula menuntut kita untuk memiliki suatu elemen yang penting dalam diri kita, melebihi kepentingan memiliki 'kekasih' iaitu perasaan SEDAR DIRI! Apabila dibaja dan diberi nutrient secukupnya juga dengan penjagaan rapi perasaan ini akan menghasilkan sejenis antidot yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit masyarakat zaman sekarang yakni 'amar ma'ruf nahi munkar'. Namun begitu, terbukti secara saintifik bahawa antidot ini tidak dapat dibiakkan samaada secara aseksual mahupun sebaliknya. Maka, usaha sendiri secara beristiqamah di samping berdoa kepada yang Maha Esa adalah jalan yang paling efektif untuk kita menghasilkannya.

Penggunaan konsep amar ma'ruf nahi munkar juga ada tatacara tersendiri yang perlu diikuti bagi memastikan keberkesanannya terhadap masyarakat. Oleh sebab terlalu panjang, diberikan rumusannya yang pertama:-

Perlunya mengajak manusia ke arah kebaikan. Dalam hal ini, masalah 'cakap tak serupa bikin' sangat-sangat oerlu dititikberatkan bagi mengelakkan berlakunya kejadian kutuk mengutuk dan mengumpat sesama manusia.

Kedua:-

Mencegah kemungkaran yang berlaku sama ada dengan kuasa, kata-kata atau hati yang mana mencegah dengan hati adalah melalui perasaan benci terhadap kemungkaran tersebut. Walaupun cara ini merupakan selemah-lemah iman, namun ia adalah lebih baik daripada tiada langsung bahkan daripada menjadi penyokong kepada kemungkaran tersebut.

Ingatlah bahawa Tuhan telah menjanjikan ganjaran yang terbaik buat hambanya yang sentiasa bertaubat dan menyesal atas segala kesilapan yang dilakukan. Jadi, apa tunggu lagi?? Let's change for a better future...

Waallhu'alam...
Continue Reading...

Thursday, November 19, 2009

Sejarah Rasulullah...oleh Sheikh Habib Ali Al-Jufri


Continue Reading...

Tuesday, September 22, 2009

Majlis Khatam Quran (Ramadhan) 1430H

Kepada siapa2 yang ada gambar program ni..minta tolong update. yg pasti gambor ada dengan cikgu sunaidi begitu juga gambar program komuniti.
Continue Reading...

Sumur dan Komuniti prihatin
Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini pihak SUMUR dan Komuniti sekolah memohon derma daripada semua pihak untuk sama-sama membuat amal kebajikan di bulan yang penuh barakah. Alhamdulillah, hasil kutipan yang memberangsangkan telah digunakan untuk membeli barang-barang keperluan raya untuk didermakan kepada keluarga sahabat-sahabat kita yang kurang berkemampuan. Lebih kurang 10 keluarga dikalangan pelajar kita sendiri diberikan bantuan.

Butir-butir program :

Tajuk : Ziarah Mahabbah

Tarikh : 16 September 2009 bersamaan 26 Ramadhan 1430 H

Hari : Rabu

Penglibatan : 9 orang guru
4 orang pelajar
1 orang pemandu van

pengangkutan : 2 buah kereta
1 buah van

Misi ini bermula pada jam 10.30 pagi dengan menjejaki rumah-rumah pelajar yang terpilih dan berakhir pada 5 petang.

~Tangan yang memberi lebih baik daripada yang menerima
Continue Reading...

Ceramah Nuzul Quran dan Badar Kubra

pendengar setia


penceramah, Al-Fadhil Ustaz Mohd Nafiz bin Nawi
Masih di bawah pembikinan
Continue Reading...

Majlis Berbuka Puasa MNS & MPPTarikh : 8 September 2009 bersamaan 18 Ramadhan 1430H

Tempat : Tango, Universiti Teknologi Mara, Dungun
Continue Reading...

Tadarus Al-Quran Ramadhan


Bulan Ramadhan Al-Mubarak selalu dikaitkan dengan bulan al-Quran. Kebiasaannya pada bulan ini ramai umat Islam akan membaca kalam Allah sebanyak 30 juzuk dalam masa sebulan. Banyak hadis yang menceritakan tentang kebaikan serta fadhilat membaca al-Quran dalam bulan Ramadhan. Al-Quran sendiri ada menyebut tentang peristiwa penurunan al-Quran di bulan Ramadhan dan sebenarnya fokus Ramadhan adalah al-Quran. Untuk membaca tentang fadhilat al-Quran sila klik di sini.


Kami pihak SUMUR 09 meneruskan program tadarus al-Quran yang telah diadakan sejak di awal penubuhan sekolah lagi. Istimewanya tahun ini program ini juga dikelolai di bawah Pusat Rakan Muda Dungun.


Continue Reading...

Program Ihya' Ramadhan 1430 H SM Imtiaz Dungun

LAPORAN

BULAN IHYA’ RAMADHAN

SESI 2009

MUKADDIMAH:

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang…

Majlis Nuqaba’ Sumur (MNS) Sekolah Menengah Imtiaz Dungun 2009 telah mengadakan pelbagai program sepanjang program Ihya’ Ramadhan yang diadakan selama 3 minggu, bermula dari 30 Ogos 2009 dan berakhir pada 17 September 2009.Program- program yang diadakan ini bertujuan untuk menyubur rasa cinta terhadap Islam dalam jiwa para pelajar dan menghidupkan bulan Ramadhan.Selain itu, program ini adalah untuk mempereratkan lagi Ukhwah Islamiyyah dalam kalangan pelajar .

CERAMAH IHYA’ RAMADHAN

- Semua pelajar terlibat

- Tempat : Dataran Imtiaz Menengah Bawah

- Tarikh : 19 Ogos 2009 bersamaan 28 Syaban 1430H

- Masa : 9.15 – 10.45 malam

- Penceramah : Ustaz Mohd Zulkifli Muda

IFTHOR JAMAIE

- Semua pelajar terlibat ( banat dan banin berasingan)

- Tempat : Banin ( dewan makan banin )

: Banat ( dewan makan banat )

- Setiap hari kecuali hari Isnin, Khamis dan Jumaat

- Tentatif program : Ucapan pengerusi majlis

Tazkirah ( pelajar )

Zikir munajat

Doa penutup

TADARUS AL-QURAN

- Semua pelajar terlibat ( dijalankan dalam usrah )

- Tempat : Banin ( bebas )

Banat ( bebas )

- Masa : 5.00 – 6.15 ptg ( setiap petang )

- Dijalankan dalam bentuk pertandingan

- Pemenang : Banin (1 halaqah)

Banat (1 halaqah)

SOLAT TERAWIH

- Tempat : Musolla Ar-Rayyan

Masjid Biru

- Pelajar SM Imtiaz Dungun mengimami solat terawih

- Dilaksanakan sebanyak lapan rakaat beserta solat witir

- Dilaksanakan sepanjang bulan Ramadhan

IFTHOR MAHABBAH

- Tempat : minggu pertama - Banat ( imtiaz A )

- Banin ( imtiaz B )

minggu kedua - Banat ( imtiaz B)

- Banin ( imtiaz A )

- Dilaksanakan pada hari Jumaat - 4 September 2009

- 11 September 2009

- Tentatif program : 5.45 p.m - Pelajar mengambil tempat

- Ucapan aluan Pengerusi Majlis

- Gema wahyu

- Tayangan ringkas

- Zikir munajat dan bacaan doa

- Berbuka puasa

MAJLIS BERBUKA PUASA

- Penglibatan : Majlis Nuqaba’ SUMUR

Majlis Perwakilan Pelajar

- Tarikh : 8 September 2009

- Tempat : Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dungun

CERAMAH BADAR KUBRA & NUZUL QURAN

Maklumat program adalah seperti berikut :

Tarikh : 14 September 2009

Masa : 9.45– 11.00p.m

Tempat : Dewan Ulul Albab, SM Imtiaz

Dungun

Kehadiran :i) Pengarah Sumur, Ustaz Jihaduddin Ripin

ii) Guru-guru

iii) Pelajar-pelajar Imtiaz Dungun

Tajuk : Badar Kubra & Nuzul Quran

Penceramah : Ustaz Nafiz Nawi

A’MALUL JAMAIE

Maklumat program :

Tarikh : 15 September 2009

Masa : 5.00 – 7.30 p.m

Tempat : Masjid Intan Zaharah

Penglibatan :i) Pengarah Sumur, Ustaz Jihaduddin Ripin

ii) Guru-guru

iii) Majlis Nuqaba’ Sumur ( MNS ) Imtiaz Dungun

Tentatif : 5.00 p.m - Bertolak ke Masjid Intan Zaharah

- Kerja pembersihan dimulakan

7.00 p.m - Persiapan berbuka

- Solat Maghrib

- Bersurai

ZIARAH MAHABBAH

Maklumat program :

Tarikh : 16 September 2009

Tempat : Kediaman-kediaman pelajar yang terpilih

Sumbangan : Barang-barang keperluan seperti -

§ beras

§ kicap

§ sabun

§ dan lain-lain

Kutipan derma : RM 1400 (hasil sumbangan warga Imtiaz Dungun)

Penglibatan : Guru-guru bertugas

QIAMULLAIL

- Semua pelajar terlibat

- Tempat : Musolla Ar-Rayyan

- Masa : 4.30 a.m

- Dilaksanakan sepanjang bulan Ramadhan

- Pelajar SM Imtiaz Dungun mengimami solat sunat qiamullail

TAZKIRAH HARIAN

- Disampaikan oleh guru yang bertugas

- Masa : selepas solat Zohor

- Tempat : musolla Ar-Rayyan

- Pentazkirah dikehendaki memberi 3 soalan kepada pelajar

MAJLIS KHATAM QURAN & IFTHOR JAMAIE

- Tempat : Dewan Ulul Albab

- Masa : 5.00 p.m – 7.30 p.m

- Tarikh : 16 September 2009

- Berbuka puasa ( Dewan Makan Ulul Albab )

PENUTUP:

Alhamdulillah, program ini mendapat galakan yang memuaskan daripada semua pihak. Program yang menerapkan nilai-nilai murni ini dapat melahirkan pelajar Ulul Albab yang prihatin dan mencintai saudara seIslam. Justeru,kami bagi pihak sahsiah unggul murid ingin mengucapkan terima kasih atas kerjasama dan komitmen dari semua yang terlibat bukan sahaja di pihak yang mengorganisasikan program ini secara langsung tetapi juga yang membantu dan menyokong program ini secara tidak langsung.

Disediakan oleh,

…………………………………..

(NUR ASIYAH MOHD AKIL)

Setiausaha,

Majlis Nuqaba’ SUMUR 2009,

SM Imtiaz Dungun.

Disemak oleh,

…………………………………

(SYED HAMIMIE FIRDAUS SYED MUHAMAD)

Pengarah Program,

Majlis Nuqaba’ SUMUR 2009,

SM Imtiaz Dungun.

Disahkan oleh,

………………………………………..

(AHMAD JIHADUDDIN BIN RIPIN)

Pengarah SUMUR 2009,

SM Imtiaz Dungun.
Continue Reading...
 

SUMUR Imtiaz Dungun Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template